22 aprilie 2011

Era Şostakovici...

S-a încheiat de câteva ore sondajul pe care îl postasem aici şi în care întrebam pe care din contemporanii săi l-a numit Prokofiev „micul nostru Mahler“. Răspunsurile primite de la cititorii care au catadicsit să răspundă au confirmat (mai era nevoie?) intuiţia lui Agamiţă Dandanache privind imparţialitatea conaţionalilor noştri. Într-adevăr, distribuţia răspunsurilor a fost doar cu puţin diferită de cea pur statistică:

şostakovici - 26,7%
Haceaturian - 26,7%
Rahmaninov - 20%
Miaskovski - 26,7%

Răspunsul corect (e drept, mai greu de găsit prin căutări pe Google), era şostakovici. Să-i felicităm şi pe Aram Haceaturian şi Nikolai Miaskovski, care au ieşit la egalitate cu câştigătorul. Vestea bună e că destul de multă lume pare să fi auzit de Miaskovski (1881-1950), un compozitor mai puţin celebru în afara ţării lui, dar care a scris 27 de simfonii şi a fost supranumit „părintele simfoniei sovietice“. De reţinut în caz că mai postez şi alte sondaje. Mai şifonat a ieşit, desigur, Rahmaninov, care a recoltat doar o cincime din voturi, dar sunt convins că se scoate el cu altă ocazie.

PS Caricatura îl reprezintă pe Mahler, celebru pentru orchestraţia extrem de amplă a simfoniilor sale, spunând: Doamne, am uitat cornul mecanic, acum musai să scriu altă simfonie!

Niciun comentariu: